2 μήνες με την Ήρα .. Τί μάθαμε;

IMG_20150827_084005 Δύο μήνες.. Τί μάθαμε;
Μετά από πάνω από δύο μήνες με την Ήρα κι αφού “ξύπνησα” σε ένα καινούριο και σκληρό κόσμο, διάβασα, γράφτηκα σε σελίδες για αδέσποτα σε όλη την ελλάδα, ειδικές στήλες εφημερίδων κλπ πήρα μια καλή πρώτη συνολική εικόνα για την κατάσταση.
Γίνεται χαμός με τα αδέσποτα..
– Υπάρχει κόσμος που πληρώνει για να αγοράσει ζωάκια αλλά μετά τα βαριέται ως αξεσουάρ ή πρέπει να πάει διακοπές και δεν θέλει να βρει λύση και να ξεβολευτεί ή τα βαριούνται τα παιδιά του και τα ξαμολάει στο δρόμο, ή τα δένει σε κολόνες και παγκάκια ή ακόμα χειρότερα στα βουνά.
– Υπάρχουν διάφοροι φιλόζωοι οι οποίοι ικανοποιούν τα φιλόζωα αισθήματα τους ταΐζοντας ζωάκια στους δρόμους της γειτονιάς τους. Μερικοί φτάνουν ακόμα και να τα τσιπάρουν και να τα στειρώσουν. Δεν τα παίρνουν σπίτι τους όμως.. Μετά βρίσκεται ένας ασυνείδητος οδηγός και τα παίρνει παραμάζωμα και αυτοί στέκονται από πάνω και παίρνουν φωτογραφίες και κλαίνε ή βρίζουν όλο τον κόσμο στο facebook. Τα ζωάκια να τα παίρνετε σπίτι σας. Πρήξτε τους γνωστούς σας ενημερώστε τον κοσμο να καταλαβαίνει τί γίνετε. Διαφορετικά κακώς διαμαρτύρεστε.
– Τα ζωάκια από τις αυλές τα κλέβουν ή τα δηλητηριάζουν. Ρομά ξερομά δεν ξέρω εγώ. Πάντως ο κόσμος χάνει τα ζώα μέσα από το σπίτι του μερικές φορές με σαφή δείγματα διάρρηξης/παραβίασης. Αν αφήνετε ζώο σε αυλή, μόνο με επίβλεψη.
– Πολύς κόσμος φέρεται απάνθρωπα είτε στα δικά του ζώα είτε σε ζώα που μαζεύει από το δρόμο ή κλέβει. Είτε για φύλαξη χωραφιών (λιώνουν τα κακόμοιρα) είτε για αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία.
– Τα αδέσποτα είναι συχνά θύματα οποιουδήποτε περαστικού κουβαλά σαδιστικά ένστικτα, είτε είναι μεγάλοι είτε μικρά παιδιά και 8 ετών ακόμα. Άλλοι τα κλωτσάνε μέχρι θανάτου, άλλοι τα πατάνε με αυτοκίνητα, άλλοι τα πετάνε μέσα σε σακιά σε ποτάμια και χαντάκια, δεν υπάρχει τέλος.
– Υπάρχουν δημοτικά κυνοκομεία. Πολλά από αυτά είναι το λιγότερο προβληματικά. Πιθανόν να “ρουφάνε” κονδύλια και να αδιαφορούν. Πιθανό να μαθαίνουν εκεί κτηνίατροι οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για πειραματόζωα. Δεν ξέρω. Μπορεί και να κάνουν θεάρεστο έργο. Αν δείτε όμως φωτογραφίες από τα ζωάκια που μαζεύουν, θα τα λυπηθείIMG_20150827_093018τε. Άλλο να σας το λέω κι άλλο να τα δείτε..
– Τέλος υπάρχουν και διάφοροι ιδιώτες συγκροτημένοι σε σωματεία ή μόνοι τους, άλλοι παλαβοί κι υστερικοί, άλλοι μια χαρά ισορροπημένοι άνθρωποι, που κάνουν ότι μπορούν.

Το συμπέρασμα; Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Μοναδικοί υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι. Αυτοί που αδιαφορούν είτε παντελώς πετώντας ψυχές στο δρόμο, είτε απλώς για τους κανόνες που δεν τους βολεύουν πχ. στέλνοντας τα σκυλιά τους να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο κι αυτά δημιουργούν κι άλλα αδέσποτα ζευγαρώνοντας, ή επιτίθενται σε άλλα σκυλιά και τρομάζουν τον κόσμο, απευαισθητοποιώντας τον απέναντι στο πρόβλημα.

Αν σκέφτεστε να βοηθήσετε σκεφτείτε και τα ενήλικα σκυλιά. Ακόμα και ψυχρά να το σκεφτείτε, όσοι δεν αντέχετε τη φάση του κουταβιού που μαθαίνει και κάνει ζημιές στο σπίτι και δεν σας έχει πιάσει η ανάγκη για άλλο ένα “μωρό” στο σπίτι (ξέρετε τί εννοώ), δώστε μια ευκαιρία σε ενήλικο ζωάκι. Σαπίζουν στο δρόμο και τα κυνοκομεία υπέροχα ζωάκια, είναι κρίμα.

Εγώ στη μικρή μου χρωστάω πολλά ήδη, και για την υγεία μου και για την ευεργητική επίδραση που έχει στην οικογένεια μου. Μας ενώνει περισσότερο η αγάπη μας γι αυτή κι η χαρά της να μας βλέπει όλους μαζί κοντά της.

Πολλές ευχαριστίες και στο σύλλογο Φίλοι Ζώων Χαλανδρίου που μεσολάβησε για να γνωρίσουμε την Ήρα μας και στην Αφροδίτη που τη μάζεψε από το Σχινιά και τη φιλοξένησε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής της.